Šta kad istekne gTLD (.com, .net, .org, ...) domen? Štampaj

  • domeni, gTLD, domain, .com, domen
  • 15

Domen po isteku odmah postaje neaktivan, njegov status automatski prelazi iz  AKTIVAN ISTEKAO.

Nakon isteka ne garantujemo mogućnost registrantu da povrati svoj domen.

Domen automatski prelazi u stanje koje se naziva  Grace period (grejs period) i traje 29 dana nakon datuma isteka domena, u ovom periodu bi Vam moguća obnova bila po istoj ceni.

Ukoliko ne obnovite domen u Grace periodu, Vaš domen prelazi automatski u Redemption period.

Postoje dva tipa  Redemtion perioda :

  1.  RGP - Redemption Grace Period - period koji nastupa od završetka Grejs perioda i traje najviše 42 dana, u ovom periodu SAMO registrant može da podnese zahtev registru za obnovu domena po ceni obnove i plaća nadoknadu od 250 evra (tj.ukupan iznos koji treba da platite je obnova domena + 250 evra). Ako registar odobri obnovu, datum isteka domena se pomera za godinu dana od samog datuma kad je domen istekao.
  2.  ERGP - Extended Redemption Grace Period - period koji nastupa od završetkla Grace perioda i traje najviše 90 dana, u ovom periodu takođe SAMO registrant može da podnese zahtev registru za obnovu domena po ceni obnove i plaća nadoknadu od 250 evra (tj. ukupan iznos koji treba da platite je obnova domena + 250 evra). Ako registar odobri obnovu, datum isteka domena se pomera za godinu dana od samog datuma kada je domen istekao.

Da li će Vaš domen biti u RGP (Redemption Grace Period) ili ERGP (Extended Redemption Grace Period) periodu nakon isteka Grace perioda odlučuje registar i to ne možemo znati unapred.

 

Ako domen ne bude produžen u Grace period-u ili nekom od Redemption perioda koji Vam bude dodeljen od strane registra, on se briše i to je proces koji traje 5 dana nakon čega će biti obrisan iz registra nacionalnih internet domena, tj. registrant gubi vlasništvo nad nazivom domena i može da ga registruje bilo ko drugi.

 

SAVET - Kako bi vlasnici izbegli ovu neprijatnost, preporučujemo Vam da vodite evidenciju o isteku Vašeg gTLD domena i uredno najmanje 15 dana pre isteka produžite svoj domen iz svog korisničkog panela.

VAŽNO - pravilo REGISTRA po kome mi postupamo jeste da NE radimo povraćaj novca za nadoknadu obnove domena u iznosu od 250 evra u bilo kom Redemption period-u bila ona USPEŠNA ili NEUSPEŠNA.


Da li Vam je ovaj odgovor pomogao?

« Nazad