Šta kad istekne gTLD (.com, .net, .org, ...) domen?

Domen po isteku odmah postaje neaktivan, njegov status automatski prelazi iz  AKTIVAN ISTEKAO.

Nakon isteka ne garantujemo mogućnost registrantu da povrati svoj domen.

Domen automatski prelazi u stanje koje se naziva  Grejs period i traje 29 dana nakon datuma isteka domena, u ovom periodu bi Vam moguća obnova bila po istoj ceni.

Ukoliko ne obnovite domen u Grejs periodu, Vaš domen prelazi automatski u  Redemtion period.

Postoje dva tipa  Redemtion perioda :

  1.  RGP - Redemption Grace Period - period koji nastupa od završetka Grejs perioda i traje najviše 42 dana, u ovom periodu SAMO registrant može da podnese zahtev registru za obnovu domena po ceni obnove i plaća nadoknadu od 250 evra (tj.ukupan iznos koji treba da platite je obnova domena + 250 evra). Ako registar odobri obnovu, datum isteka domena se pomera za godinu dana od samog datuma kad je domen istekao.
  2.  ERGP - Extended Redemption Grace Period - period koji nastupa od završetkla Grejs perioda i traje najviše 90 dana, u ovom periodu takođe SAMO registrant može da podnese zahtev registru za obnovu domena po ceni obnove i plaća nadoknadu od 250 evra (tj. ukupan iznos koji treba da platite je obnova domena + 250 evra). Ako registar odobri obnovu, datum isteka domena se pomera za godinu dana od samog datuma kada je domen istekao.

Da li će Vaš domen biti u RGP (Redemption Grace Period) ili ERGP (Extended Redemption Grace Period) periodu nakon isteka Grejs perioda odlučuje registar i to ne možemo znati unapred.

 

Ako domen ne bude produžen u Grejs period-u ili nekom od Redemtion perioda koji Vam bude dodeljen od strane registra, on se briše i to je proces koji traje 5 dana nakon čega će biti obrisan iz registra nacionalnih internet domena, tj. registrant gubi vlasništvo nad nazivom domena i može da ga registruje bilo ko drugi.

 

SAVET - Kako bi registranti izbegli ovu neprijatnost, preporučujemo Vam da vodite evidenciju o isteku Vašeg gTLD domena i uredno najmanje 15 dana pre isteka produžite svoj domen iz svog korisničkog panela.

VAŽNO - pravilo REGISTRA po kome mi postupamo jeste da NE radimo povraćaj novca za nadoknadu obnove domena u iznosu od 250 evra u bilo kom Redemtion period-u bila ona USPEŠNA ili NEUSPEŠNA.

  • domeni, gTLD, domain, .com, domen
  • 15 Korisnici koji smatraju članak korisnim
Da li Vam je ovaj odgovor pomogao?

Vezani članci

SkyHosting DNS serveri

Ukoliko ste zakupili hosting uslugu kod nas, potrebno je da postavite sledeće DNS servere na...

DNS propagacija

Kada se izmene DNS serveri na domenu ili samo pojedinačni zapisi u DNS zoni, potrebno je nekoliko...

Kako da transferujete gTLD domene kod nas

Ukoliko želite da transferujete gTLD domene (.com, .net, .org, .biz, .info...) kod nas, možete...

Najčešća pitanja za .RS domene

Šta je ccTLD? country code Top-Level Domain – Nacionalni internet domen najvišeg nivoa – vezan...

Šta kada istekne .RS domen?

Važno je znati da naziv domena prestaje da bude aktivan odmah po isteku perioda na koji je...